Möte med Kommunens arbetsutskott och Bygdelaget

Publicerad 2006-03-26

Närvarande

Bygdelaget
Christer Hederberg
Fredrik Jegermalm
Lennart Andersson
Elenore Wallin
Lars Landelius
Ulrik Söderhielm (Bioenergi gruppen)

Kommunen
Jörgen Oskarsson
Iréne Langvik
Eva Rådeström
Torbjörn Tengstrand

Christer hälsade alla välkomna och alla deltagare presenterade sig.

 

Byalagens framtida uppdrag i kommunen

Byalaget som remissinstans

I denna fråga är båda parter överens om att Byalaget inte ska vara någon formell remissinstans efter som detta är både byråkratiskt och leder till en politisering av byalagen.

 

Bioenergieläget i Normlösa

Torbjörn redogjorde för Tekniska kontorets syn på den skrivelse som Bygdelaget skickat till Kommunen som resultat av bioenergiprojektet.

Kommunen är den största kunden till en möjlig anläggning. Kommunen har själva utrett frågan att konvertera skolan ifrån olja till pellets. Detta kommer med största sannolikhet ske under sommaren om ingen trovärde entreprenör dyker upp som vill driva en bioenergi anläggning i Normlösa. Bollen ligger nu hos Bygdelaget att få fram denna entreprenör alternativ annan driftsform inom de närmsta 2 månaderna. Kommunen är inte intresserad av att bygga och driva en bioenergianläggning med halm men kommer att erbjuda kyrkan att köpa värme från en eventuell pelletsanläggning i skolan.

 

Kommunens upphandlingar på landsbygden och mindre entreprenörer

Bygdelaget framförde önskemål om att kommunen gör upphandlingar av t ex mark och byggnadsskötsel på landsbygden i mindre skala så att lokala mindre entreprenörer kan komma i fråga. Jörgen menade att detta är en fråga för Tekniska kontoret men att man i princip inte såg något problem med det.

 

Den framtida samhällsplaneringen inom området

Bygdelaget tog upp behovet av att planera för framtida utveckling av byarna. En sådan fråga är möjligheten att flytta Torpavallen till Normlösa by. Jörgen redogjorde för kommunen synpunkt på långsiktigplanering av t ex dagis, tomter mm.

 

Kommunala stöd till föreningslivet

Lennart tog upp frågan om kommunala driftstöd till föreningsanläggningar. Speciellt Vallerstad bygdegård som ligger på gränsen för att få stöd då omfattningen av ungdomsverksamhet har minskat.

Detta är numera ett krav ifrån kultur och fritid för att man ska få några bidrag. Lennart framförde synpunkten att man inte kan vara lika strikt på landsbygden som i stan.

Bygdelaget redogjorde för svårigheten med att söka EU-projektstöd och att man efterfrågar ifrån Bygdelaget hjälp med att formulera ansökningar mm. Eva kommer att undersöka frågan.

 

Projektstöd till lokala utvecklingsgrupper

Bygdelaget framförde vikten av de lokala utvecklings bidragen som de lokala utvecklingsgrupperna kan söka hos kommunen.

 

Fortsatt satsning på vårt radiolan nya tjänster

Bygdelaget redogjorde för vikten av att man fortsätter att utveckla radiolanet i Normlösa med omnejd.

 

Fritt från

Bygdelagets styrelse

 
 
Bygdelaget Normlösa Skeppsås Vallerstad